WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Cursus Photoshop | 1 Er is veel in de fotografie wat ik nog niet wist

2 reacties

Laatst zat ik vreselijk te klooien met maskers om een foto te kunnen bewerken. Zo makkelijk als het vroeger in Corel’s Photopaint ging, zo moeilijk blijkt het in Photoshop en Paintshop. Dus werd het tijd voor studie. In de bieb zijn de boeken over Photoshop CS5 altijd uitgeleend, maar die over de vorige versie niet. Omdat er eigenlijk niets veranderd is sedert versie CS4 kon ik die net zo goed bestuderen.
Het gaat me dus om maskers en lagen. Maar ik besloot toch het hele boek maar eens door te werken. Ver ben ik nog niet. Maar een ding heb ik al ontdekt, wat ik van het hoofdstuk Helderheid en Contrast wist was te weinig. Althans te weinig voor echt moeilijke gevallen. Tot nu toe werkte ik met de optie Slimme Fotocorrectie in Paintshop Pro (XI). Voor de meeste foto’s werkt dat fantastisch. Maar een echte grauwsluier van verkeerde belichting en te laag contrast krijg je er niet mee weg. Dankzij het boek kan ik het nu wel. Maar wat me hooglijk verbaast is dat de methode een beetje op nattevingerwerk neerkomt. Het boek adviseert het instrument Niveau’s waarbij je gebruik maakt van histogrammen, grafieken die in 256 stappen van zwart naar wit uitdrukken hoe fel iedere stap is. Van elke primaire kleur bestaat zo’n histogram en je kunt daarmee per kleur bekijken wat er mis is. Maar dan komt het. Zo exact als een histogram oogt, zo knullig is het omgaan ermee. De auteur stelt dat je proefondervindelijk moet vaststellen wat de beste correctie is. Klinkt niet erg professioneel. Gelukkig hebben pakketten als Photoshop en Paintshop de mogelijkheid om het effect van een handeling direct in de foto te laten zien, zodat je wel weet of je op de goede weg zit.
Een advies voor amateurfotografen: met Paintshop Pro kun je eigenlijk alles wat Photoshop ook kan, maar dan voor een fractie van de prijs. Bovendien biedt Paintshop de unieke functie Slimme Fotocorrectie die bijna alle belichtingsproblemen op eenvoudige wijze kan oplossen. Alleen als je met het RAW-format werkt of panorama’s wilt maken, kom je met Paintshop tekort.

Advertenties

2 thoughts on “Cursus Photoshop | 1 Er is veel in de fotografie wat ik nog niet wist

  1. Wat heb je tegen Photoshop Elements? Je kunt er raw mee bewerken, je foto’s prima organiseren, natuurlijk ook meer bewerkingen uitvoeren dan je eigenlijk wilt en volgens mij is het maar een tientje duurder dan Paintshop.

  2. @Joke
    Ik heb nooit met Elements gewerkt. Het is ongetwijfeld goed voor de amateur, al ken ik mensen die zijn overgestapt op Lightroom. Mijn punt was dat Paintshop Pro inhoudelijk gelijkwaardig is aan Photoshop zelf, het is geen gestripte versie. Alleen is volgens de vakpers de RAW-bewerking duidelijk de mindere. Dat heb ik zelf nooit geprobeerd, ik heb een ander pakket voor RAW-bewerking. Daar staat tegenover dat de optie Slimme Fotocorrectie van Paintshop onovertroffen is. En ik heb een zwak voor alles van Corel, het is toch intuitiever te gebruiken

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s