WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Studie van gif, magie en vuur

Een reactie plaatsen

Een fantasytrilogie waarbij het eerste deel zich afspeelt in een soort communistisch systeem kun je niet bepaald gewoon noemen. Jammer genoeg wordt alles in de volgende delen veel normaler, maar het blijft behoorlijk spannend. De trilogie gaat over de ontwikkeling van de hoofdpersoon, Yelena, een vrouwelijke held die zich niet direct de kaas van het brood laat eten. Aan de andere kant blijkt Yelena een talent te hebben om zich zonder veel na te denken in allerlei gevaarlijke situaties te storten. Zo leer ja natuurlijk het snelst, als je het overleeft tenminste.
Het eerste deel heet Studie van Gif. Hier krijgen we te lezen dat Yelena zich uit een totaal uitzichtloze situatie weet te redden door voorproever te worden van de Commandant. Deze commandant heerst met ijzeren hand over Ixia, het noordelijke deel van het gebied waar het verhaal speelt. Iedereen is er voor de wet gelijk en toverij is streng verboden. Maar de commendant is geen despoot, hij legt zichzelf dezelfde strenge regels op. Grappig is dat de voorzorgen die er worden genomen om te voorkomen dat de commandant wordt vergiftigd er vaak toe leiden dat de commandant een maaltijd krijgt voorgeschoteld die al behoorlijk is afgekoeld. Hij klaagt echter niet. Geleidelijk ontdekken we dat Yelena last heeft van aanvallen van toverkracht, waar zij doodsbang voor is. Aan het eind van het eerste deel moet zij vluchten naar Sitia, het land in het zuiden.
In het tweede deel, Studie van Magie, leert zij haar magische krachten enigszins beheersen. Zij wordt opgeleid tot tovernaar in de citadel in de hoofdstad van Sitia. Zo streng als Ixia wordt geregeerd, zo losjes steekt de boel hier in elkaar. Geen wonder, want als er veel mensen zijn met een hoop magie kun je beter niet te veel afdwingen. In de loop van het boek komt Yelena in contact met duistere magie. Jonge meisjes worden geofferd om een magiër sterker te maken. Met gevaar voor eigen leven en een stevige portie onbezonnenheid weet Yelena de engerd te verslaan en ontdekt zo en passant best griezelige aspecten van haar aanleg voor magie.
In het derde deel, Studie van Vuur, wordt de kennis over haar vaardigheden meer en meer gebruikt om Yelena in een kwaad daglicht te stellen. Inmiddels zijn er oude vijanden opgestaan, die Sitia in hun macht willen krijgen en Ixia ook nog als het even kan. Zij bedienen zich daarbij van gruwelijke en bloederige rituelen die herinneringen oproepen aan de verhalen over de Maya’s. Naast deze bloedmagie is er ook nog de vuurmagie, waar Yelena weliswaar bang voor is, maar waarmee zij toch enige affiniteit lijkt te hebben. Tegen het einde van het verhaal is bijna iedereen tegen Yelena en moet zij vluchten naar Ixia. Maar haar vrienden laten haar niet in de steek en helpen haar om terug te keren om het kwaad uit te roeien. Prettig is dat de boeven slecht aan hun eind komen. Terwijl Yelena aan het eind haar ware roeping heeft ontdekt.
De trilogie is goed geschreven door Maria Snyder en leest lekker weg. Toch bekruipt me hier en daar het gevoel dat het allemaal een beetje te makkelijk loopt. En de ontwikkeling van Yelena’s toverkracht verloopt een beetje hap-snap. Het eerste deel heeft daar het minste last van. In de latere delen wordt het veel meer een gewoon fantasyverhaal. Sommigen hebben geopperd dat het een Young Adult serie is. Dat idee wordt versterkt door de liefdesgeschiedenis die door de boeken loopt, met name de laatste twee delen. Toch vind ik dat deze serie wel uitsteekt boven het normale YA niveau. Het verhaal is een stuk origineler dan gemiddeld. En de heldin wordt voortdurend verscheurd door twijfels, maar slaat zich er toch doorheen. Een prettige verademing tussen de eindeloze rijen trollen, elfen en dwergen.

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s