WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Buitenbeentjes in cameraland | Voigtländer Bessa R4M meetzoeker

Een reactie plaatsen

Na het verhaal over de Bessaflex uit 2003 kon ik natuurlijk de krenten niet in de cake laten. Want er zijn namelijk nog steeds analoge Bessa’s in productie, een stuk of zeven modellen van de Bessa meetzoekercamerareeks. Voor de uitgewijden: bij een meetzoeker zie je niet wat de film ziet, zoals bij een spiegelreflex, maar het scherpstellen is wel in de zoeker te zien. Meetzoekers waren vroeger populair omdat zij extreem helder zijn. Het grote nadeel is dat je frames in je zoeker hebt die aangeven wat er wordt vastgelegd. Dat beperkt aan de telekant de mogelijkheden. Immers de lens vergroot dan wel, maar de zoeker niet. Maar eerlijk gezegd is de sterke kant van de meetzoeker ook altijd het groothoekgebied geweest.
De Bessa meetzoekers waren oorspronkelijk uitgerust met de Leica schroefdraad, later ook met de Leica bajonet en nu alleen met de laaste. Omdat zij veel goedkoper waren dan de Leicas gebruikten veel fotografen (vooral in de VS) een Bessa als tweede toestel. Bovendien had Voigtländer een paar mooie kaarten in zijn mouw, waaronder de 12mm Heliar supergroothoek met een 110 graden horizontaal beeldveld, die mij vandaag de dag nog aan het kwijlen maakt. Twaaluf millimeter, kun je het je voorstellen? Het objectief op de foto is zo’n 12mm Heliar. Let op de ver uitstekende achterste lens. Die zou niet in een normale spiegelreflex passen, omdat de spiegel er tegen aan zou knallen. Maar een meetzoekercamera heeft geen spiegel, dus daar gaat het prima.
Ik weet niet of Voigtländer nog veel van dit door Cosina gebouwde spul verkoopt. Maar ik sla er wel van aan het dromen. Want stel nou eens dat die Bessa camera was uitgerust met een full-frame sensor van 18 of 24 megapixels. Stel nou eens dat er een 1,4 megapixel EVF (elektronische zoeker) in zat met een heel hoge verversingsfrequentie. Stel nou eens dat de camera bijna alle functies onder knopjes had, maar ook automatisch kon werken. Stel nou eens dat die camera zich liet bedienen als een Panasonic GH2. En stel nou eens dat ie dan niet duurder zou zijn dan de analoge versie. Kwijl je nu met mij mee? Dan zit er een rechtgesnaard fotografisch hart in je donder.
Bekijk en droom weg: Voigtländer (Klik bovenaan op “Produkte”, kies iets met “Classic” in het menu).

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s