WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Niet te geloven, ik win eens iets nuttigs: een Bebook Pure e-reader

Een reactie plaatsen

Soms sta ik versteld van de dingen, zoals dat ik normaal alleen maar ongewenste rotzooi win in wedstrijden, maar nu even niet. Ik deed mee met een wedstrijd van Bol waarbij ik met een boekrecensie een e-reader kon winnen. Hooghartig verwees ik naar een recensie op dit blog. Waarna ik een Bebook Pure kreeg thuisgestuurd. Als ik een openhartige review op de site van Bol zou zetten, mocht ik hem houden. Hieronder de review.

De Bebook Pure is mijn allereerste kennismaking met het verschijnsel e-reader. Deze reader ligt lekker in de hand en heeft een matzwarte, licht gerubberde omlijsting. Daardoor heb je veel grip op de Pure. Onderaan zitten de nodige bedieningsknoppen en een 4-way controller met een centrale entertoets. Het navigeren met deze controller is niet altijd even makkelijk, je drukt snel per ongeluk op de entertoets, zeker als je dikke vingers hebt. Aan de rechterkant zitten twee knoppen om de bladzijden “om te slaan”. Bij het bladeren moet je goed opletten dat duim of vinger niet op de zijkant of rand van deze knoppen rust, want dan reageren die niet meer.
In de verkoopblabla van Bebook las ik dat dit scherm zo’n fraai contrast heeft en zelfs in de volle zon nog goed te lezen is. Daar is geen woord van gelogen. De achtergrond is mooi wit, het contrast is behoorlijk goed (maar niet maximaal, want de letters zijn nooit echt zwart) en in de volle zon kun je prima lezen, mede doordat er niets reflecteert.
Bij de Bebook zit een snelstart gidsje, waar je niets anders van leert dan waarvoor de toetsen dienen. Lees vooral de gebruiksaanwijzing, die benaderbaar is vanuit het menu. Na het lezen van de gebruiksaanwijzing bleef ik met een vraag zitten. Sommige e-books, speciaal e-books die door de schrijver zelf zijn uitgegeven, hebben een inhoudsopgave op basis van links. Je ziet die wel staan, maar je kunt er volgens mij op geen enkele manier bij met deze e-reader. Daardoor ben je bijna gedwongen om een zelf-uitgegeven verhalenbundel in paginavolgorde te lezen. En dat is niet altijd waar je zin in hebt. De betere e-books hebben een inhoudsopgave met paginanummering. Met behulp van de menutoets kun je een boekmenu oproepen waarin je een “ga naar” functie vindt, zodat je naar de gewenste positie in het boek kunt springen.
Paginanummering is iets wat ik niet helemaal begrijp. Bij het ene boek bleef het paninanummer bovenaan de pagina ongewijzigd, terwijl ik toch vier keer omsloeg (en dus vier keer een volgende bladzijde kreeg), bij een ander boek kon ik twee keer omslaan, terwijl het paginanummer hetzelfde bleef. Wel zie ik aan de rechterkant van de bladspiegel op willekeurige plaatsen een vaag paginanummer dat met het nummer bovenaan overeenstemt. Hinderlijk is dat dit nummer soms samenvalt met de meest rechtse letter van een regel. Ik vermoed dat hiervoor nog wel een patch komt.
Samengevat: een uitstekende reader als je e-books koopt van uitgeverijen. Als je ook e-books leest van zelfpublicerende schrijvers kun je tekort komen qua navigatiemogelijkheden.

En nou zit ik met een probleem. Want je blijkt wel met links te kunnen navigeren, het is allenig een beetje ingewikkeld. Als je een e-book hebt geopend, kun je door twee keer op het menuknopje te drukken het boekmenu oproepen. Kies je daar voor “inhoudsopgave”, dan krijg je de links waar je doorheen kunt bladeren en op kunt klikken. Omslachtig vergeleken met de duurdere Sony, die een aanraakscherm heeft. Maar het kan dus wel. Ik hoop dat ik mijn recensie bij Bol nog mag wijzigen. Want onwaarheden, daar houd ik niet van. Wel verdient de Bebook geen topscore vanwege het feit dat in de gebruiksaanwijzing niet vermeld staat dat je de inhoudsopgave vanuit het menu moet oproepen om naar hoofdstukken te kunnen springen. Ook wordt niet vermeld dat je dubbel moet klikken op de menutoets.

*** Update: De Bebook Pure wil soms wel eens totaal onhandelbaar worden. Ik krijg hem altijd weer aan de praat door het resetknopje aan de achterkant te gebruiken (een opengevouwen paperclip erin steken gedurende pakweg 5 seconden).

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s