WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Scrypturist en Vloedvormer zetten niet alleen Paul Evanby zelf maar ook het genre in Nederland stevig op de kaart

Een reactie plaatsen

Tijdens mijn vakantietje op Ameland had ik eindelijk eens tijd om de veelgeprezen boeken van Het Levend Zwart te lezen: De Scrypturist en De Vloedvormer van de o zo Engels klinkende Paul Evanby. Die in werkelijkheid gewoon een Nederlander is. Dat zegt veel over de waardering van het lezende klootjesvolk hier te lande voor Nederlandse schrijvers in het genre. Als de naam op het boek Paul Evenblij was geweest, dan had niemand het gekocht, want wat uit Nederland komt kan niet goed zijn. Althans, dat zal de uitgever gedacht hebben, en niet ten onrechte denk ik. Maar dit terzijde.
Beide boeken vormen samen het verhaal over een wereld die in bepaalde opzichten heel normaal is en in andere weer niet. Politiek en oorlog lijken heel gewoon, maar zij vormen natuurlijk slechts het decor. Bijzonder aan deze wereld is dat er bij van alles en nog wat een magische schrijfkunst wordt toegepast, van het steviger metselen van huizen tot het scheppen van een complete wereld aan toe. Deze schrijfkunst heet Scryptuur, het is niets anders dan geschreven magie. De magie werkt zolang de drager, in de vorm van speciale papiersoorten, bestaat. Boeken met scryptuur spelen uiteraard een grote rol in zo’n wereld. In de zee leeft een volk dat ook magie toepast. Zij gebruiken een speciaal soort stenen waarin de essentie, de vorm, van de magie is opgesloten. In het eerste boek wordt een vloedvormer, iemand die de vormmagie toepast, verbannen door zijn kieuwen te verbranden, zodat hij op het land moet leven. Deze persoon gaat op zoek naar een magisch boek dat ooit door de waterspiegel is gebroken en waarvan hij kennis heeft genomen.
In het eerste deel is de wereld een soort Victoriaans Engeland aan de vooravond van de industriële revolutie, in het tweede deel dat tien jaar later speelt is deze revolutie uitgebroken. Dit geeft een heel bijzondere extra dimensie aan het verhaal. Sommige reviews spreken zelfs van steampunk, maar dat slaat de plank volgens mij aardig mis. Hooguit ademt het verhaal de sfeer van steampunk. De wereld raakt overstroomd doordat het onderzeese volk last heeft van de gevolgen van de industriële revolutie en de landbewoners wil straffen. Dit deel draait verder om het ontsporen van een virtuele wereld die opgeroepen is door vrije (anarchistische) scrypturisten uit het eerste deel. Alles blijkt met elkaar verweven en de hoofdrolspelers hebben de zaak niet meer in de hand. Toch komt de oplossing niet als een deus ex machina. Wel blijven er open draadjes achter als het verhaal is afgelopen, in beide boeken.
Bovenstaande notendopperige beschrijving doet absoluut geen recht aan de boeken. De wereld en het verhaal steken oneindig veel complexer in elkaar. Paul Evanby stort een ongehoorde rijkdom aan ideeen over de lezer uit. Zelf had ik al in het eerste kwart van deel 1 het idee gekregen dat Paul a) een fan van Marten Toonder is (met name de Tijwisselaar) en b) het spel Myst goed kent (met name Myst en Riven). Bij dat soorten gedachten bleef het niet. Overal herkende ik thema’s uit boeken en films. Normaal zou je dat als armoe bestempelen, maar de manier waarop de schrijver ermee speelt is juist een verrijking, hij geeft overal een originele draai aan. Ik kan niet anders concluderen dan dat Paul Evanby een van de meest erudiete schrijvers in het genre is.
Als je een geweldige leeservaring wilt, als je van crossovers tussen sf en fantasy houdt, als je geniet van boeken die je dreigen te verzuipen in zo’n zinderende ideeënrijkdom, dat je ze bijna meteen wilt herlezen om alles te kunnen vatten, dan moet je deze boeken lezen. Laat de rest maar liggen, lees eerst dit. Persoonlijk vind ik de boeken van het Levend Zwart de beste genreboeken die ik de afgelopen 20 jaar gelezen heb. Het zijn de beste boeken van Nederlandse bodem, ze dulden misschien alleen de Gran Terre sage van Tais Teng naast zich. Ze staan beslist in mijn top tien. Geweldig, een dikke tien.

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s