WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Tekenfilm “Vader En Dochter” is een onovertroffen meesterwerk

2 reacties

Een tijdje geleden vroeg één van mijn twee lezers wat ik de mooiste tekenfilm vond. Ik beloofde er te zijner tijd een pagina aan te wijden. Maar voordat ik zo’n pagina ga maken, moet ik wel eerst door mijn geheugen grasduinen om de mooiste tien tekenfilms boven water te krijgen. Eerst moeten er films genomineerd worden, zeg maar. Eén film drong zich direct aan mij op: Vader En Dochter van Michaël Dudok de Wit. Deze film van ruim 8 minuten dateert uit 2000. Hij won diverse prijzen, waaronder een Oscar. Op het eerste gezicht oogt het tekenwerk eenvoudig. Maar als schijn ergens bedriegt, dan is het hier wel. De lading van de tekeningen is overdonderend, ik werd de eerste keer vierkant uit mijn sokken geblazen. En nog steeds biggelen de tranen over mijn wangen als ik deze film kijk. Wat een zeggingskracht, wat een expressie. Nu kan het natuurlijk zijn dat ik een overemotionele sukkel ben, maar ik bevind mij in goed gezelschap. Paul Verhoeven had dit filmpje als uitsmijter bewaard voor zijn optreden bij Jelle Brandt Corstius in Zomergasten 2010. En ziet, de heren zaten na afloop met een heftig brok in de keel.
Het verhaal begint met een vader en een dochter die naar een dijk fietsen. De vader neemt afscheid en vaart met een roeiboot weg. De docher komt telkens kijken of haar vader terugkomt. Je ziet haar daarbij ouder worden. Op een gegeven moment komt zij met man en kinderen. Uiteindelijk blijkt het water ingepolderd. De dochter is dan een oude vrouw. Zij gaat onder aan de dijk kijken bij de plaats waar de roeiboot lag. Dan loopt zij de polder in en komt bij het wrak van een roeiboot. Zij gaat daar liggen. Later hoort zij iets, zij gaat kijken en ziet iemand. Terwijl zij naar die persoon toeloopt, zie je haar jonger worden. Het blijkt haar vader en eindelijk kan zij weer zijn armen om haar heen voelen. Absoluut onovertroffen, een meesterwerk, sterren schieten hier tekort. Je kunt de flm bekijken op Youtube. Doen. Met een zakdoek.
Zoek op Youtube op “vader en dochter dudok de wit” of “father and daughter dudok de wit”, anders krijg je allerlei aangepaste versie te zien. Het filmpje duurt ruim 8 minuten, korter betekent dat ermee geknoeid is.

Advertenties

2 thoughts on “Tekenfilm “Vader En Dochter” is een onovertroffen meesterwerk

  1. Inderdaad prachtige tekenfilm, maar nu ben ik ook nieuwsgierig geworden naar de nummers 2 t/m 10…

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s