WATERGEEST

dagboek van een early vutter

“The Man Who Planted Trees” is een must voor elke tekenfilmliefhebber

Een reactie plaatsen

Het was ergens in 1993 dat ik “The man who planted trees” op tv zag. Ik zou hem misschien niet eens uitgekeken hebben, als er niet net in die tijd een populaire clip van een popgroep op mtv was in dezelfde tekenstijl. Nog steeds ben ik mtv dankbaar, want ik zou die film voor geen goud hebben willen missen. De tekenfilm is gemaakt in Canada onder regie van Frédéric Back. Canada voerde in die tijd een krachtig stimuleringsbeleid op het gebied van de kunst en met name ook op het gebied van de tekenfilm. Onze eigen Paul Driessen heeft een tijd onder dat zegenrijke regime gewerkt en zijn beste werk komt daar vandaan. Zoek ook eens op “The cat came back” om een juweeltje te zien dat zonder subsidie misschien niet gerealiseerd zou zijn. Ach, die dagen zijn voorbij (zucht).
“The man who planted trees” is gebaseerd op een boek van de Franse schrijver Jean Giono. Het verhaal gaat over een jongeman die in het begin van de vorige eeuw gaat wandelen in een onherbergzame streek. Als hij geen water kan vinden dreigt het slecht met hem af te lopen. Maar een herder, Elzéard Bouffier, vindt hem en geeft hem water. De jongeman besluit een tijdje bij de herder te blijven. Die heeft als hobby het planten van bomenzaden in de desolate streek: eikeltjes, beukenootjes, kastanjes, noem maar op. Pas na dertig jaar keert de jongen terug in het gebied. Hij ziet dan hoe het kale en verlaten landschap is omgetoverd in een bewoond gebied vol met bossen. Mooi is de uitspraak aan het eind: “De herder bracht in zijn eentje een werk tot stand dat een god waardig was”.
Een ecologische film waarvan het verhaal al uit begin jaren 50 stamt. Jean Giono was een groene schrijver avec les lettres, zou je kunnen zeggen. Er is nooit een dvd voor het europese kleursysteem (PAL) uitgebracht. Er zijn wel tweedehands exemplaren te krijgen in NTSC. Maar de film is gelukkig te zien op Youtube. Hij duurt 30 minuten. Korter of langer betekent dat er mee geknoeid is. Beslist zien. Top tien werk.

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s