WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Een Engels sprekende persoon van Global Infosolve belt over de beveiliging van je computer

3 reacties

Voor de tweede keer in korte tijd belde een Engels sprekende persoon met een Indiaas accent, die me vertelde dat zijn bedrijf voortdurend boodschappen van mijn computer ontving, die er op duidden dat er iets mis was met de beveiliging. Deze keer kon ik hem verstaan en ik liet hem even in de waan dat ik meeging in zijn verhaal. Ik moest iets intikken en dan zou hij de beveiligingscode voorlezen (een CLSID), waaruit zou blijken dat het echt was zoals hij zei. Ik zei dat het niet klopte, maar dat ik meer computers in huis had. Ik had zogenaamd meegeschreven en vertelde dat hij me morgen zou kunnen terugbellen. Voor alle zekerheid wilde ik nog de naam van zijn bedrijf horen. Dat heette Global Infosolve. Na een kwartiertje startpagen (anoniem googlen) had ik het plaatje compleet. Nergens iets te vinden over Global Infosolve, uiteraard. De beschreven aanpak wordt erg veel gemeld op Security.nl. Daar gaat men ervan uit dat het om criminelen gaat. Wees gewaarschuwd.
Nu doe ik principieel geen zaken op straat of aan de telefoon, dus ik zou er toch niet ingestonken zijn. Maar veel mensen zullen denken: het klopt. En dat doet het natuurlijk ook, want de oplichter heeft jouw telefoonnummer en de clsid-gegevens ergens vandaan gekregen. Vermoedelijk gaat het om gegevens die zijn verzonden bij de online registratie van software. Die gegevens zijn dan ooit gehackt. Dit is één van de redenen waarom je maar beter niets kunt registreren. Maar soms moet je wel. Zo moest ik eerder dit jaar software registreren om een sleutel te krijgen. Normaal zou ik dit niet doen, maar 90% korting op een softwarepakket is natuurlijk geen kattenpies. Wat bewijst dat we uiteindelijk toch door hebzucht ten onder gaan.

*** update: Dankzij William, een van mijn twee trouwe lezers, weet ik nu wat dit soort memsen probeert te doen. Lees het hier.

Advertenties

3 thoughts on “Een Engels sprekende persoon van Global Infosolve belt over de beveiliging van je computer

 1. Jij bent dus ook gebeld. Ik word als 3 maanden lang gebeld. Daar ze op de voice mail uitkwamen en niet inspreken wist ik eerst niet waar het omging. Echt handig pakken ze het niet aan. Een keer hadden ze beet. Ze gaven aan mij op dat ze van van Microsoft waren. Toen ik aangaf dat ik niet van plan was mijn computer aan te zetten en hun beschuldigde dat ze hem zeker wilde hacken, werd meteen de verbinding verbroken. Overigens gaan ze gewoon random te werk, ook mijn moeder werd de afgelopen maanden gebeld, maar ja ze spreekt geen Engels en heeft geen computer of internet.

 2. Ze hebben niet meer teruggebeld. Maar het feit dat ze de waarde van een clsid kennen, betekent nog steeds dat zij met uit een database gestolen informatie werken. En daar ben ik niet blij mee, ook al staat er misschien verder niets over mijn computer in.

 3. Op deze link staat verteld wat ze precies doen, http://blog.eset.com/2011/07/19/support-desk-scams-clsid-not-unique.
  Ze laten je zoeken naar een onschuldige code, die voor iedere windows pc hetzelfde is.
  Ze dragen dit aan als bewijs dat ze je pc geïdentificeerd hebben.
  Vervolgens vragen ze een programma te starten zodat ze je pc over kunnen nemen.
  Een knullige maar toch wel effectieve manier van social engineering. Er zijn altijd wel mensen die daar intrappen.
  De grap van het verhaal is, dat ze je een onderhoudscontract proberen aan te smeren voor een paar honderd dollar, waarvoor ze in feite niks doen.
  Dit laatste hoorde ik van een collega die het spel helemaal had meegespeeld en op het laatste moment afhaakte met de melding “..dat moet ik aan mijn baas vragen”. Vervolgens nooit meer wat van gehoord.

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s