WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Sony voltooit de spiegelloze revolutie, maar of we er blij mee moeten zijn?

Een reactie plaatsen

Ooit moest het er van komen dat de top van de spiegelreflex wereld, de fullframe (het oude kleinbeeld filmformaat) camera, zou worden uitgevoerd als spiegelloze camera. Maar dat het nu al zou gebeuren, had niemand durven dromen. De nachtmerries van de Canon directie worden werkelijkheid. Toen Sony de failliete boedel van Minolta overnam, gingen alle haren daar al recht overeind staan. Nu heeft Sony Canon dik ingehaald, want Canon is nog lang niet zo ver. Tijd voor seppeku, heren.
Vandaag kondigde Sony twee fullframe camera’s aan zonder spiegel, de alfa 7 en de alfa 7R. Een volstrekt logische stap in de ontwikkeling van de systeemcamera met verwisselbare objectieven. Spiegels zijn immers helemaal niet meer nodig en sommige topcamera’s hebben hun scherpstelling al weggehaald uit het spiegeltraject en ondergebracht in de sensor. Zonder spiegel heb je de mogelijkheid van continue live view, iets wat met een spiegel een peperdure nachtmerrie is. De elektronische zoekers zijn inmiddels zo goed, dat zij de optische zoekers overtreffen, speciaal in het duister. Kortom, waarom nog vasthouden aan die zotte spiegel? Dat zullen de ingenieurs van Sony ook zo beargumenteerd hebben.
Jammer genoeg brengt een spiegelloze camera ook weer zijn eigen problemen mee. Omdat de afstand tussen de achterkant van het objectief en de sensor kleiner wordt, moet het objectief aan de achterzijde andere lenzen krijgen. Gewone objectieven zijn niet zonder meer bruikbaar. Logisch dat daarbij aan de E-bajonet van de NEX-serie is gedacht. Maar nu ontstaat wel de onverkwikkelijke situtatie dat er twee versies van een objectief met de E-bajonet bestaan, een voor het APS-C formaat van de NEX en een voor FF-formaat van de alfa 7. Een FF-objectief kan wel op een NEX gebruikt worden, maar een APS-C objectief niet op de nieuwe alfa 7 serie, althans niet beeldvullend. Datzelfde probleem heeft Sony ook met de alfa-bajonet. Het gevolg is dat Sony nu vier versies van een objectief moet voeren, namelijk alfa APS-C, Alfa FullFrame, E APS-C en E FullFrame. Moeten we daar blij van worden?
Misschien was het beter geweest de alfa 7 reeks uit te rusten met dezelfde diepte tot de sensor als de bestaande alfa serie, zodat de alfa-bajonet gebruikt had kunnen worden. De body zou dan dikker geworden zijn, maar de ruimte zou gebruikt kunnen worden om de zoeker ergens anders te plaatsen (Lumix GX7) waardoor de body toch redelijk compact zou kunnen blijven. Zo klein hoeft het allemaal niet te zijn, we praten immers over fullframe. Het belangrijkste voordeel zou zijn dat alle kleinbeeldobjectieven al dan niet met adapter te gebruiken zouden zijn. Lijkt mij nog steeds een sterk verkoopargument. Canon, hier ligt jullie gouden kans. Dat geldt trouwens ook voor Nikon, die daar misschien echt mee bezig is.

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s