WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Nikon maakt Df camera speciaal voor de oude zeurkous

Een reactie plaatsen

Nikon heeft zojuist een nieuwe high-end camera geïntroduceerd, de Df. Het bijzondere is dat je er niet mee kan filmen. Het accent ligt 100% op de fotografie met alles er in wat de Nikons vroeger zo goed maakte: een grote prismazoeker, een mechanisch ogende instelring voor de sluitertijden, een snelle spleetsluiter en een spiegel. Waarom heeft Nikon deze camera gemaakt? Of anders gezegd, voor wie is deze camera bedoeld? Ik kan het helaas niet netjes zeggen, deze camera is voor de oude zeurkousen, de eeuwige jankebalken die bij elke nieuwe Nikon riepen dat het helaas geen “F” was (vul bij F elk niet-digitaal model van Nikon in). Er zijn namelijk twee soorten mensen in de wereld, zij die vooruit kijken en bereid zijn iets nieuws te proberen, en zij die vinden dat vroeger alles beter was en daar aan vast willen blijven houden, de MAX-kijkers zeg maar. Sorry Nikon, maar de Df is een dinosaurus voor dinosaurussen, gedoemd om uit te sterven.
Wat had Nikon beter kunnen doen? Want op zich is het een goed idee om een semi-pro camera te maken die 100% op fotografie gericht is, een full-frame camera (wat de Df is) waar alle oude objectieven op passen. Maar waarom dan een klassieke zoeker? Waardoor je in het duister geen donder kunt zien, terwijl er nu high-end probleemloze EVFs (electronische zoeker) zijn met schitterende scherpstelhulpmiddelen, waarmee je in het donker nog kunt zien wat je fotografeert. Waarom een spiegel? Terwijl je in een spiegelloze camera niet alleen permanente live-view hebt, maar ook nog eens exacte scherpstelling (namelijk op de sensor zelf en niet op een vlak dat in het gelukkigste geval goed geijkt is op de sensor). Waarom niet een full-frame camera met het model van de Lumix GX7? Waardoor de camera niet die rare bult bovenop heeft en wat compacter blijft. Waarom niet een ND-filter dat voor de sensor geklapt kan worden? Waardoor je met een minder snelle sluiter toekunt. En waarom geen uitklapbaar LCD-scherm? Een beetje een misser toch, tegenwoordig.
Als zo’n camera dezelfde afstand van bajonet tot sensor heeft als een spiegelcamera, kun je alle objectieven van vroeger gebruiken. Dat zou een camera zijn waar de oude sokken op zouden mopperen, maar die de jeugd zou begrijpen. Ik heb het al eerder gezegd: Canon, hier ligt jullie kans.

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s