WATERGEEST

dagboek van een early vutter

200.000 inwoners en geen boekhandel | het kan in Almere?

2 reacties

De perikelen rond Polare veronderstel ik bekend; het resultaat van het overnemen van bedrijven door investeerders. Je houdt je hart vast als straks investeerders onze landbouw en veeteelt gaan overnemen, zoals onze liberale regering maar al te graag toestaat. In Almere was Polare de enige boekhandel na het faillissement van De Ark, de oerboekhandel alhier. Als niemand Polare in Almere overneemt ontstaat er een bizarre situatie: een stad van 200.000 inwoners die geen boekhandel heeft. Nu is het literaire gehalte van de inwoners van Almere natuurlijk niet om over te schrijven, niet naar huis noch ergens anders heen. Maar datzelfde kun je met gemak ook van een plaats als Dordrecht zeggen. Toch heeft die stad met 120.000 inwoners maar liefst vijf boekhandels, namelijk drie vestigingen van Libris boekhandel Vos & Van der Leer, De Nieuwe Bengel (een begrip in Dordrecht) en Dekkers. Dus het moet kunnen.
Nu heeft Dordrecht met FC Dordrecht ook een voetbalclub die Almere City met drie vingers in de neus verslaat, dus misschien zitten daar toch meer verzwarende omstandigheden in het drinkwater. Aan de andere kant regent het hier permanent halfverbrande kerosine vanwege de aanvliegroutes naar Schiphol, dus waarom scoort Almere City dan niet. Nee, ik hoop van harte dat Gert Kooijman van voorheen boekhandel De Ark wat centjes bij elkaar weet te schrapen om Polare over te nemen, want anders zie ik het somber in. De laaggeletterdheid zal verder toeslaan, daar helpt geen app of leesloep meer aan.

Advertenties

2 thoughts on “200.000 inwoners en geen boekhandel | het kan in Almere?

 1. Het is zelfs nog beter in Dordrecht (hoewel het oude gezegde anders suggereert).
  Zo zijn daar ook nog:
  ’t Ramsjgat
  De giraf (kinderboeken)
  Het bijbelhuis (heb ik op moeten zoeken, want ik had er nog nooit van gehoord)
  Zou dat komen omdat Dordrecht toch wel een aantal bekende schrijvers heeft voortgebracht:
  Cees Buddingh
  Jan Eijkelboom
  Ronald Giphart

  • Bijbelhuizen heb je hier wel volop, maar die verkopen maar één boek en dat ken ik al. Schrijvers hebben we hier ook, tenminste tijdelijk toch, voor het project schrijvers in residentie of zoiets. Vandaar misschien die tijdelijke boekhandels.

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s