WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Opmars van smartphones is goed voor enthousiaste fotografen

3 reacties

Dit lijkt een vreemde stelling. Want zo verpletterend fijn werkt het fotograferen met een smartphone niet, en al helemaal niet als je een echte camera met instelmogelijkheden gewend bent. Toch snijdt de stelling wel hout. Want door de opmars van een behoorlijk goede camerafunctie in de smartphone is de verkoop van zogenaamde point-and-shoots, kleine cameraatjes zonder veel instelmogelijkheden, volledig in elkaar gedonderd. Hadden de grote jongens Canon en Nikon in 2010 nog tientallen point-and-shoots in het assortiment, nu is dat teruggebracht tot een handvol. Dat was natuurlijk een forse tegenvaller en de fabrikanten moesten op zoek naar andere mogelijkheden. De oplossing zat in het ontwikkelen van camera’s die niet een-twee-drie door een smartphone vervangen kunnen worden, camera’s voor de serieuze amateur. Weliswaar is dat soort camera’s veel duurder, waardoor je er niet zo veel van zult verkopen, maar per camera kun je wel meer verdienen. En als je er dan een systeemcamera van maakt met verwisselbare objectieven, dan kun je ook daar nog eens extra aan verdienen. Vooral dit jaar heeft een uitbarsting van dure camera’s voor de liefhebber laten zien. En het mooie voor mij en alle andere bijzienden in de wereld is dat de meeste van die serieuze modellen weer een echte zoeker hebben.
Vreemd genoeg tref je de grootste ontwikkelingen niet aan bij de marktleiders Canon en Nikon. De revolutie vindt plaats bij de subtop (Sony) en de kleinere spelers. Diverse merken brengen nu compactcamera’s uit met een veel grotere sensor. Het voordeel van een grotere sensor is dat de ruis minder wordt en de dynamiek groter. Bij een grotere sensor wordt ook de dieptescherpte kleiner, waardoor je het object makkelijker tegen een onscherpe achtergrond kunt fotograferen. Sony heeft zelfs een compact met een full-frame (het oude kleinbeeld) sensor. En Panasonic heeft pas een compact uitgebracht met hun MFT-formaat sensor (het vroegere half-kleinbeeld) met een dijk van een zoeker en met de instelmogelijkheden die je in het analoge tijdperk had. Fotografen zijn er lyrisch over. Ik vraag me af of de opmars van zoekers ook zo’n grote vlucht had genomen als Fuji niet in 2011 de X100 met een fraaie zoeker op de markt had gebracht. Voor Fuji was dit toen een noodsprong, want het merk was bijna ter ziele. Dankzij de switch naar de prosumer (de serieuze amateur) markt bestaan zij nu nog. Helaas voor Fuji maakte bijna iedereen die switch, dus de concurrentie is moordend.
Hoe dit allemaal afloopt durf ik niet te voorspellen. Maar één ding weet ik wel, en dat is dat er best wat eenvoudiger en goedkoper modellen bij mogen komen. Bijvoorbeeld een Olympus Pen-reeks met zoekers en een Panasonic GX5 of GX3 met een vaste, eenvoudiger zoeker.

Advertenties

3 thoughts on “Opmars van smartphones is goed voor enthousiaste fotografen

 1. Wat ik persoonlijk altijd vreemd vond: een groot aantal fotografen gebruikte Polaroids als een soort proef voordat ze echt foto’s namen. Nochtans was/is het resultaat van een Polaroids eigenlijk een gok: je wist nooit hoe de kleuren er zouden uitzien op foto. Niet dat Polaroid geen goeie toestellen maakte: ze hebben in feite de eerste echte spiegelreflex op de markt gebracht (Polaroid SX-70). Er wordt heel veel foto’s genomen met smartphones en tablets maar ook de serieuze fotograaf is daar zelden vies van want uiteindelijk vervangen ze min of meer de Polaroids van vroeger.
  Zelf gebruik ik al enkele maanden een Olympus (ZX10) die ik voor schandalig weinig geld kon kopen in de Fnac. Eigenlijk was mijn eerste keuze de Olympus Stylus 1 met een dijk van een zoeker maar ik had het geld er niet echt voor. 😦
  Het is juist dat Nikon en Canon tegenwoordig niet de meest innovatieve bedrijven zijn, al is de Canon Eos 7D mark II toch weer een serieuze update en hebben ze met bv. de Powershot G1 X mark II en de Powershot G7 X en komen beide bedrijven toch met de regelmaat van de klok met nieuwe patenten. Sony noem ik geen subtop: het bedrijf levert aan bijna alle andere producenten wel één of meerdere sensoren. Sony lijkt trouwens de enige te zijn die een volledig gamma aan sensoren maakt: van de kleine sensoren voor smartphones tot de grote sensoren voor full frame en zelfs middenformaat. De Pentax 645z gebruikt een Sony sensor die ook te vinden is bij toestellen van Hasselblad en Phase One.
  Ik vermoed dat men enkel zal kunnen overleven door nog meer niche producten op de markt te brengen. Als voorbeeld neem ik Lomo: net omdat die een grote verscheidenheid aan producten op de markt brengen (vooral ook afwijkende modelen) blijven ze succesvol.

  • Profs bekijken Sony met gemengde gevoelens. Als je namelijk een godsvermogen in objectieven hebt gestoken, dan ga je totaal over je nek als een volgende camera ineens een ander type bajonet heeft. Dat is voor profs de voornaamste reden om bij Nikon en Canon te blijven. Later meer over de grillige marketing bij Sony.

   • Daar heb je zeker een punt. Hetzelfde geld trouwens voor Leica: waarom die plots een ander type bajonet voor de Leica T is me een groot raadsel. Wie zat daar nu op te wachten?
    Een van redenen om toch voor een spiegelreflex te kiezen is trouwens het grote aanbod aan objectieven voor Canon en Nikon. Het grote aanbod aan niet merk gebonden objectieven is nog steeds heel groot en de kwaliteit van de Sigma en Tamron zijn de laatste jaren op vooruitgegaan.
    Ik kijk al uit naar je volgende artikel(s).

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s