WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Eerste resultaten van de Lumix FZ200 rampzalig

Een reactie plaatsen

Zondag 8 maart was het weer eindelijk fotografabel genoeg om de nieuwe camera eens lekker uit te proberen. We fietsten naar de Oostvaardersplassen, waar we heckrunderen en edelherten in het winteroverloopgebied zagen. Ideaal voor een 600 mm telelens, dus snel een paar plaatjes geschoten. Maar die zagen er meteen al niet goed uit: te licht en te blauw. Natuurlijk gekeken of er iets mis was met de instellingen, maar het AWB (automatische witbalans) tekentje stond in beeld en de belichtingscorrectie stond keurig op nul. De volgende opname was een panorama en dat zag er goed uit. Misschien waren de slechte opnamen een toevalstreffer. Maar latere opnamen werden niet beter, sterker nog ze werden alleen maar blauwer. Balen als een stekker natuurlijk. Rita had net een smartphone terug moeten geven, omdat ie helemaal niet goed werkte. En nu zou ik dus net zo’n camera hebben. Wat een rotzooi maken ze tegenwoordig.
Thuisgekomen kwamen de apen en beren uit de mouw. Kennelijk had ik per ongeluk op de WB (witbalans) knop van de 4way controller gedrukt, lang genoeg om de standaardinstelling naar blauw te verschuiven. Dit is dus iets dat heel anders werkt dan bij de vorige camera: je kunt nu een correctie aanbrengen op de automatische witbalans. Hij blijft dan automatisch, maar met een door jouw gekozen accent. Pas dan verschijnt het AWB tekentje in beeld. Tja, je moet het maar op kunnen brengen om de gebruiksaanwijzing door te lezen. De panoramafoto’s waren wel goed belicht, maar evengoed nogal blauw. Die worden kennelijk in IA (intelligent auto) mode gemaakt. Moet ik toch nog eens proberen, of de belichting in IA mode wel in één keer goed gaat.
Vervelend is dat de camera standaard ongeveer een halve stop overbelicht bij multimeting. Kies je voor klassieke integraalmeting dan zijn de foto’s beter belicht, zij het nog steeds een beetje overbelicht. Van review sites weet ik dat zelfs camera’s van 4000 euro vaak een permanente correctie van een kwart tot een halve stop vereisen, dus ik heb nu standaard eenderde stop onderbelichting ingesteld. De foto’s zien er stukken beter uit.
Sterkste punt van de camera tot nu toe vind ik de snelheid. Scherpstellen gaat razendsnel (althans bij goed licht) en hij is ook heel snel schietklaar. De scherpe en heldere zoeker is ook stukken beter dan die van de fz18, al is de kleurweergave een tikkie over de top. Qua bediening vind ik eigenlijk alleen de plaats van de quickmenu knop onhandig, die had ik liever op dezelfde plek gehad als bij de fz18. Maar er valt goed mee te werken. Binnenkort de resultaten van ons reisje naar Ameland.

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s