WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Ik heb een Upper Class Garden volgens William Hanson van de Daily Mail

3 reacties

Ja, het stond er echt. William Hanson, tuinexpert van de Daily Mail, deelt tuinen in drie categorieën in: Lower Class, Middle Class en Upper Class. In een Lower Class garden vind je weinig planten, maar veel beton en rotzooi (eufemistisch accessoires genoemd) die de hedendaagse tuincentra liever verkopen, zoals meubels, tuinkabouters, snuisterijen, hangmandjes met eenjarige troep, schilderijen en allerlei lampen. Een Middle Class Garden bevat nog wel planten, maar de aarde rond elke plant is zichtbaar en alles staat netjes in het gelid. Verder is er veel gras. Het toppunt van de Middle Class garden is de buitenkeuken. De Upper Class garden daarentegen toont geen gras of aarde. Alles is bedekt met heel veel verschillende planten, struiken en bomen die met elkaar wedijveren om een plekje. Een woeste natuurvijver zonder vissen hoort erbij. De Upper Class garden brengt de strijd om het bestaan in de jungle naar de achtertuin (die overigens al gauw enige hectares groter is dan de mijne, maar dat terzijde). Ik zou er nog aan toe kunnen voegen dat de enige plekjes kale grond die je ziet door de kat zijn blootgewoeld om er te schijten.
En wat heb je dan? Verdomd als het niet waar is, dan heb je exact mijn tuin. Yes yes yes, ik heb een Upper Class tuin. Minstens honderd verschillende soorten planten die met elkaar in een felle strijd verwikkeld zijn om het beste plekje. Oké, ik heb een oud speelhuisje dat helemaal overwoekerd is door klimplanten. De Engelsen noemen dat een Folly. Als het bescheiden van omvang is en niet extravagant, dan mag dat van Hanson, mits het ten dienste staat van de planten. Dus het speelhuisje kan ik laten staan. Alleen die tuinkabouter in lotushouding zal ik maar gauw afbestellen, want daarmee zak ik meteen terug naar Lower Middle Class.

Advertenties

3 thoughts on “Ik heb een Upper Class Garden volgens William Hanson van de Daily Mail

 1. Eerst verzamelde ik witbloeiende planten. Nu laat ik de natuur haar gang gáan. Een wildernis snoei ik soms tot overzichtelijke vormen. Vogels, slakken, muizen en een tuinegel waardeer ik zeer. De buurtkatten zie ik liever gaan.

  Tuinvriendelijke groet,

  • Nou vraag ik mij af hoe je tot die witte tuin bent gekomen. Ik heb aleer ik het barre cement dat de bodem van Almere vormt, ging bewerken uitgebreid tallen van boeken bestudeerd om erachter te komen welke planten op allerlei manieren mooi bij elkaar passen. 90% van die planten is nu dood. De overlevers vul ik dankbaar aan met varianten. Helaas, in werkelijkheid heerst een rigide darwinisme dat met geen plantenboek valt te bestrijden. Ik heb overigens geen witte planten.

   • Mijn tuin was volledig overwoekerd met een bruidssluier. Die heb ik verwijderd. Een boerenjasmijn heb ik laten staan. Om toch met een thema te kunnen werken heb ik voor wit gekozen. Als haag heb ik sleedoorns gebruikt. De aangeplante witte rozen doen het goed.
    Al met al ben ik tevreden.

    Tuinvriendelijke groet,

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s