WATERGEEST

dagboek van een early vutter

Ameland in panorama’s | 4: langs het wad

Een reactie plaatsen

Klik op een plaatje om de grote foto te zien.
Een van de grootste troeven van Ameland is het buitendijkse fietspad langs de Waddenzee. Je kunt vanaf de westpunt tot aan de kwelder in het oosten kilometers lang ongestoord langs de waterkant fietsen. De Waddenzee biedt door de getijden altijd een andere aanblik, net als de vogels die zich aanpassen aan het getij. Bij eb foerageren zij op de slikplaten, bij vloed rusten zij voor een deel op de dijk. Dat is dan ook het enige minpuntje, je verstoort in het koude seizoen de eidereenden nogal. Dit jaar konden we de fietstocht echter niet maken. Rijkswaterstaat is namelijk begonnen met het versterken van de dijk en het aanpassen van de uitwateringssluizen. Zelf heb ik nooit een storm meegemaakt die de dijk kon bedreigen, maar het is inderdaad voorstelbaar dat golven tot boven het fietspad in de zuivere klei terechtkomen. En de aanpassing van de sluizen zal wel nodig zijn vanwege de verwachte zeespiegelstijging. Als het water in de Waddenzee nooit meer zo laag komt te staan dat het overtollige water in de slootjes vanzelf kan wegvloeien dan zijn er pompen nodig. Gezien de enorme damwanden die om de natuurlijke afvoerpunten zijn gebouwd, zal dat inderdaad wel de oplossing worden.
Het haventje in de Ballumerbocht, waar voor de bouw van de veerdam de vracht werd gelost, was gelukkig wel bereikbaar. Tegenwoordig ligt de reddingsboot hier. Tevens is er een klein reddingsbootmuseumpje, maar de boten waren nu weggehaald. De kade zal dus ook wel opgehoogd worden, mede in verband met het belang van een gegarandeerde bereikbaarheid van de reddingsboot.
Aan de oostkant van Ameland, tussen het dorp Buren en natuurgebied het Oerd, ligt een kwelder die door twee grote slenken wordt doorsneden. Vanaf het einde van het buitendijkse fietspad kun je een wandeling over de kwelder maken. Jammer genoeg is de brug over de kleine slenk vervangen door een dam. In de kwelder graast het nodige vee. Het is een gemeenschappelijke zomerweide voor een aantal boeren. Je kunt langs de kwelder fietsen als je naar de Oerder Blinkert gaat. Let wel op, er zijn twee fietspaden, één aan elke kant van de kaarsrechte stuifdijk. Als je het noordelijke fietspad neemt, zie je niets van de kwelder en dat zou jammer zijn. De kwelder is aan alle kanten omgeven door duinen, dus ik hoop dat men het gebied niet hoeft te verpesten door langs de Waddenzee een dijk te leggen.

Advertenties

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s