WATERGEEST

dagboek van een early vutter

De 9e kunst

Strips! Lang ben ik er gek op geweest, maar na de wisseling van het millenium is mijn liefde gaan tanen. Daar heb ik geen verdriet om, het is gewoon een gevolg van veranderende belangstelling. Zo ben ik bijvoorbeeld meer tot de literatuur gekomen. Wat overigens een wonder mag heten na een schooltijd waarin elke belangstelling voor literatuur met de paplepel in de doofpot werd gestopt. Het feit blijft echter dat er strips zijn waar ik de allerwarmste herinneringen aan bewaar. Op deze pagina wil ik die aan jullie voorstellen.

1) Magasin General – Régis Loisel en Jean Louis Tripp

Magasin General is in alle opzichten een unieke strip. Om te beginnen werken er twee tekenaars aan. Loisel, bekend van o.a. “Peter Pan”, zet de tekeningen neer in potlood. Vervolgens inkt Tripp, bekend van o.a. “Jacques Gallard”, de potloodtekeningen. Op die manier hebben zij, zoals op de achterkant staat, een virtuele tekenaar gecreëerd. Het resultaat, op zich al subliem, wordt nog versterkt door de geraffineerde inkleuring door François Lapierre. Hadden alle strips van niveau maar zo’n geweldig team. Kortom, het tekenwerk is een lust voor het oog.
Loisel en Tripp, die zelf het scenario schrijven, hebben daarnaast nog eens kans gezien een behoorlijk origineel verhaal neer te zetten. In de strip volgen we het leven van de bewoners van een afgelegen dorpje, Notre-Dame-des-Lacs, in de bossen van Quebec (franstalig Canada) in een tijdperk van veranderingen, namelijk de roaring twenties. Vanzelfsprekend sijpelt de moderne tijd slechts druppelsgewijze door in zo’n afgelegen negorij. Maar het gebeurt, getuige het deel dat “Charleston” heet. Ook vanzelfsprekend is dat de bewoners met gemengde gevoelens reageren op veranderingen. Dat levert dan weer de nodige stof tot vertellen op. Was dit een soap op tv, dan zou het waarschijnlijk een groot succes zijn, en niet alleen onder de MAX kijkers.
Centraal in het verhaal staat de dorpswinkel van Marie Ducharme, waar alles te koop is, van spijkers tot zout. Als enige in het dorp beschikt zij over een auto om de winkel te bevoorraden. In het begin van de reeks overlijdt haar man Felix. Dat stukje is al zo ontzettend origineel neergezet dat het me meteen de strip inzoog. Marie staat er dan alleen voor. In deel twee verschijnt de tweede hoofdfiguur, Serge. En daarmee beginnen de verwikkelingen. Die overigens tegen een authentieke achtergrond zijn geschilderd, de strip is historisch verantwoord.
Ik heb geen enkele twijfel over de positie die deze strip in mijn top tien in moet nemen: hij staat op 1. Tegenwoordig zijn graphic novels erg in. Dit is de ultieme graphic novel, een meesterwerk. Je hoeft het echt niet met me eens te zijn, smaken verschillen nu eenmaal. Maar bekijk als je de kans krijgt het begin van het eerste deel eens. Pure magie.

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s