WATERGEEST

verward onzwitserleven

De centrale van Dordrecht

1 reactie

De kolencentrale is altijd een gezichtsbepalend element geweest in Dordrecht. We woonden er vlakbij en dankzij de hoge schoorstenen bleef de witte was redelijk wit. Of anders gezegd, er was daar zat industrie om de was te verontrusten. Op de eerste foto de centrale met één gas unit. De tweede toont de latere versie met twee gas units. De derde toont het slopen van de pijpen van de kolencentrale. Dit alles speelt zo’n beetje rond 1970.

In 1982 is de centrale helemaal gesloopt. Tegenwoordig staan op het terrein o.a. een gevangenis en een ander opslagbedrijf. Gezichtsbepalend element is nu de brug over de Merwede, in de volksmond de Papendrechtse brug.

foto’s William Beernink

1 thoughts on “De centrale van Dordrecht

  1. De twee foto’s waarvan één met de vallende schoorstenen staan in spiegelbeeld. Dit gebeuren vond plaats op 24 nov 1984 en niet rond 1970. De centrale werd in 1982 deels afgebroken d.w.z. het deel met de vier lage pijlen. In 1998 volgde de sloop van de laatste twee eenheden. Dat op deze plaats een gevangenis is gekomen klopt ook al niet want deze werd naast de centrale gebouwd.
    Het artikel op zich is interessant maar twee gespiegelde foto s en onjuiste informatie doen zwaar afbreuk.

Heb je zelf een mening? Geef hem hier!